100 jaar voetbal in Achel
In Achel was er een voetbalploeg actief in 1909. In het gedenkboek van de Valkenswaardse voetbalclub "De Valk" - uitgegeven in 1934 bij het zilveren jubileum van de club - staat geschreven dat de eerste wedstrijd van deze in 1909 opgerichte club, "Juliana Valkenswaard", gespeeld werd tegen Achel. Het Achelse elftal heette toen "Klein maar Dapper" en won de wedstrijd met een droge 0-5. Andere namen voor voetbalclubs in Achel waren: Achel FC, Racing Achel, Achel sport en Achel VV.
Volgens Harrie Stienaers lag omstreeks 1909 op de Koekoek in Achel het eerste voetbalveld. Na de Eerste Wereldoorlog lag dit aan de Beverbeekse Dijk. Tijdens W.O. I werden er geen voetbalwedstrijden gespeeld. In het gemeenteraadsbesluit van 22 juli 1922 is er sprake van Racing Achel. Ze kregen 100 frank toegewezen voor het inrichten van wedstrijden en de aankoop van een bal. Opmerkelijk is dat in 1926 de toenmalige voetbalbond -Union Belge- bij het toekennen van de stamnummers aan de voetbalclubs de naam Achel Sport schrapte uit de lijst van ongeveer 1070 clubnamen uit de periode van 1895-1926.
Nieuwe voetbalterrein
Omstreeks 1930 vroeg Achel Sport om bij de oprichting van een kleuter -en lagere school in Achel-Statie op de aanliggende gronden tevens een voetbalterrein aan te leggen. Het terrein werd aangelegd in de huidige Berkenlaan. De meeste voetbalactiviteiten hebben zich dus in Achel-Statie afgespeeld. Einde 1931 sloot Achel Sport zich aan bij de Vlaamsche Voetbalbond (VVB) en speelde in een regionale reeks. Uit een kleine perstekst van Het Belang van Limburg - 8 november 1933 - blijkt dat Achel Sport naar de Belgische Voetbalbond (BVB) wil overstappen. Op 25 november 1933 wordt Achel Sport lid van de BVB en krijgt het stamnummer 2019 toegewezen. De clubtruien veranderen toen van geel-zwart naar oranje-zwart.
Een zwarte dag voor Achel Sport was 14 december 1936. De Belgische voetbalbond besliste de club uit de lijst te schrappen wegens het niet-betalen van een achterstallige som van 106,60 frank. Bij een nieuwe aansluiting diende eerst dit bedrag betaald te worden. Een nieuwe aanvraag van Achel Sport om opnieuw lid te worden werd verzonden op 24 juli 1938. Vier dagen later ontving secretaris Bérke Scheepers de aansluitingsvoorwaarden. De nieuwe secretaris, Leon Passage, stuurt de definitieve aanvraag binnen op 19 augustus 1938. De documenten worden eveneens ondertekend door voorzitter Petrus Kuppens en schatbewaarder Gust Geukens. De clubnaam werd bij de aanvraag gewijzigd naar Achel Voetbal Vereniging. Bij de Koninklijke Belgische Voetbal Bond (KBVB) kreeg Achel VV het stamnummer 2753 toegewezen. De clubkleuren veranderden toen naar groen-wit, de kleuren waarin men nog altijd speelt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog 1940-1945 was er geen regulier competitievoetbal maar wel een soort "noodcompetitie". Na de oorlog startte Achel VV in tweede gewestelijke afdeling. Achel VV werd een "liftploeg" genoemd omdat ze met de regelmaat van de klok degradeerde of nadat ze reekskampioen werd, weer een afdeling hoger mocht spelen. De competitie 2009-2010 speelt Achel VV in vierde provinciale op de nieuwe sportaccommodatie "De Siggert".
Tekst en foto's uit dit artikel: René Winters, bestuurslid Heemkundekring Achel
Onderzoek: Guido Tijskens, bestuurslid Geschied- en heemkundige kring
De Goede Stede Hamont Voor de Achelse voetbalgeschiedenis kon beroep gedaan worden op de kennis van Harrie Stienaers, oud-speler en oud-voorzitter van Achel VV, voorzitter van de Achelse heemkundekring.